Nerede yaşarsak yaşayalım, ister bir apartman dairesinde istersek kentten uzak sakin bir evde, evimizde bize doğayı çağrıştıracak bazı nesnelere her zaman ihtiyacımız var. Doğadan uzak büyümüş olsak bile genetik mirasımız bizi her zaman bu tür çağrışımlar bulmaya itiyor. Özellikle birlikte deneyimlediğimiz şu sıra dışı günlerde çoğumuzun bitkilere merak salması yalnızca bir meşgale arayışıyla açıklanamaz elbette. Doğa her zaman çağırır!

Belirli hisler doğrultusunda, çoğu kez de özene bezene döşediğimiz evlerimizde bu türden çağrışımlar yaratmanın türlü yolu var: Renkler, canlı cansız çiçekler, e tabi bir de doğal ipliklerle dokunmuş halılar. Jüt halı, doğal hasır ve bambuyla birlikte bu alternatifler arasında dokusu, sağlamlığı ve görünüşüyle öne çıkanlardan biri.

Doğru halıyı bulma yolculuğunu keyifli kılmak için oluşturduğumuz Halıcızade Blog'da, gelin jüt halıları birlikte tanıyalım!

 

Hasır Jüt halı - Halıcızade

 

Jüt Nedir? Kulağa İlginç Geliyor

Jüt, adını üretildiği bitkiden alıyor. Sıcak ve nemli ortamlarda yetişen, on binlerce çeşiti bulunan bir tür jüt. Çok lifli, işlenmesi görece kolay ve ortaya çıkan iplik bakımından fazlasıyla sağlam olduğu gibi, Orta Doğu'da, Kıbrıs'ta ve ülkemizin kimi yörelerinde, muhliye ismiyle bilinen bir türünden çok leziz bir yemek de yapıldığı söyleniyor. Biz yiyenlerin yalancısıyız. :) Jüt iplikler, halı dokumacılığının yanısıra döşemelik kumaş üretiminde de kullanılıyor. Doğal sarımsı-kahverengi nedeniyle Muson bölgelerinde jüt altın iplik olarak da biliniyor.

Jüt halı, nemli ve zorlu iklimlerde yetişen diğer bitkilerden üretilen pek çok halı gibi oldukça sağlam ve dayanıklı bir yapıya sahip. Hızla çoğalan ve kolay yetiştirilen bir bitkiden üretilen jüt halı, geri dönüşümle yeniden üretime kazandırılabiliyor ve doğada çözünebiliyor. Bu yönüyle de doğa dostu bir alternatif.

 

Hasır Jüt halı - Halıcızade

Jüt Halı Kalabalığı Sever!

Zorlu coğraflayalarda yetişen bitkiler, hayatta kalabilmek için çeşitli savunma araçlarıyla donatılmıştır. Jüt halı, hammaddesinin güçlü lifleri sayesinde dayanıklı ve uzun ömürlü bir zemin oluşturur. Evinizde koridor, antre gibi alanlarda, mutfağınızda ve salonunuzda rahatlıkla tercih edebilirsiniz.  Alışıldık alternatifler size sıkıcı geliyorsa, sıradışı bir görünüm için ofisinizde ve çalışma odanızda da tercih edebilirsiniz. Neden olmasın? Söz konusu dekorasyon olunca, tek limit kişisel zevkleriniz! Fakat neme karşı dikkatli olmakta fayda var. Doğal materyallerin çoğu gibi jüt halılar da neme dayanıksızdır.

 

Farklı Tasarım Üsluplarıyla Uyumlu

Jüt, -çoğunlukla görünümünün yarattığı- önyargıların aksine yalnızca rustik mekanlara ve köy evlerine değil, birçok farklı tasarım üslubuna iyi uyum sağlar. Jüt halı ve modern, İskandinav stili mobilyaları bir araya getirerek sakin ve huzurlu bir salon oluşturabilirsiniz. Koyu rengin ve ahşabın hakim olduğu mutfaklarda, jütün kendine has rengiyle hoş bir denge yakalayabilirsiniz. Desenli jüt halı kullanarak mekana kolaylıkla dinamizm kazandırabilirsiniz.

Kısacası konu jüt halılar olduğunda, düş gücümüzü bir parça serbest bırakmakta fayda var. Yumuşak dokusu ve kendine has renk tonuyla, dekorasyonda bize alan açan, denemeler yapmaya fırsat tanıyan bir tuval gibi jüt. Mekanda hem yumuşak bir zemin yaratmak, hem de bu zemine biraz renk katmak için başka halılarla kombine ederek kullanabilirsiniz. Mesela salonda, jütün üzerinde doğal post bir halı gibi. Düşüncesi bile güzel!

 

Jüt Halı Nasıl Temizlenir?

El dokuması jüt halıların temizliği ve jüt görünümlü halıların temizliğini ayrı değerlendirmek gerekiyor. Jüt ve hasır görünümlü makine dokuması halılar genelde sentetik ipliklerle üretildiği için hem süpürülmesi, hem de silinmesi daha kolay. Hatta bazı jüt görünümlü halılar çamaşır makinesinde bile yıkanabilir. Satın aldığınız yerden bu bilgiyi teyit ettikten sonra rahatlıkla temizliklerini yapabilirsiniz.

El dokuması doğal jüt halılarda durum biraz daha farklı. Örme tekniğiyle üretildiği için elektrik süpürgesinin en düşük çekiş gücünde ve fırçasız düz başlığıyla hassas bir süpürmeyle halınızı temizleyebilirsiniz. Bizim tavsiyemiz, mümkün olduğunca çırparak temizlenmesi çünkü elektrik süpürgesi halının düğümlerini zayıflatabilir. Silme işlemini ise diğer el dokuması halılarda olduğu gibi nemli bez ve beyaz sabunla yapmanızı öneririz. Silinmesi bittikten sonra yine nemli bir bezle sabun kalıntısı kalmayacak şekilde durulayabilirsiniz.

Halıların yıkanmasını zorda kalmadıkça tavsiye etmiyoruz. Yıkama süreçleri hem düğümler, hem de iplik ve boyalar açasından yıpratıcı olabiliyor. Derine işleyen bir lekelenme durumunda güvendiğiniz bir profesyonel halı yıkama firmasından hizmet alabilirsiniz. Halınızı teslim etmeden önce jüt halıları temizlemeye dair bilgileri ve tecrübeleri olduğunu mutlaka teyit edin. Jüt hasır halılara kuru temizleme de yaptırılabilir.

Unutmayın ki hasır liflerinin örülmesiyle ortaya çıkan jüt halılar yapıları gereği dayanıklılıklarıyla öne çıkmıyor. Estetik ve görsel açıdan çok sevilseler de uzun yıllar kullanabileceğiniz bir halı arıyorsanız sizin için daha uygun alternatifler olabilir. Tüm narinliğine rağmen serildiği yere sıcak bir dokunuş bırakan jüt halıları sevmeye ve kullanmaya uzun yıllar devam edeceğiz gibi görünüyor :)

Bu bilgiler ışığında sizde bir jüt halı sahibi olmak isterseniz "Hasır - Jüt Halı" koleksiyonumuza bir göz atabilirsiniz.

 

 

Halıcızade Halı Kilim