Eğer bir kış günü sıcacık yatağınızı pek de hoş olmayan duygularla, belki biraz da söylenerek terk etmek zorunda kaldıysanız ya da bir yaz günü duştan sonra ıslak ayaklarınızla yatak odanıza girdiğinizde, hafifçe dengenizi kaybedip bütün yaşamınızı birkaç saniyeye sığdırdıysanız, yatak odası halısının yalnızca dekoratif bir nesne olmadığını bilenlerdensiniz demektir.

 

Bu tatsız örnekler bir yana, yatak odası halısı dinlenmek ve tazelenmek için tasarlanmış bir alanın hem estetik standartlarını ciddi ölçüde yükselten hem de konforunu -neredeyse- rahat bir yatak kadar belirleyen dekorasyon unsurlarından biri. Yatak odası halısı seçiminde, konforunuzu ve uyku hijyeninizi bir sonraki seviyeye taşırken size yardımcı olmak istedik.

 

Yatak odası halısı konumu

 

Halının Uyku Hijyenine Etkisi

Ne de olsa yatak odasının başlıca amacı, gündelik yaşamın fena halde telaşlı ve yorucu akışından birkaç saatliğine de olsa sıyrılıp bedenimize ve beynimize hak ettiği o dinlenme alanını sağlamak. Biz de önceliği en önemli konuya vermek ve 'uyku hijyeni' kavramını birlikte incelemek istedik.

 

Uyku hijyeni, eksiksiz beden ve ruh sağlığı açısından uyku süreçlerimizi bir anlamda standardize etmeyi kapsayan bir sağlık kavramı. İsmindeki hijyen, yatak odamızın fiziksel temizliğini ifade ettiği gibi, örneğin (evet, maalesef hafta sonları da dahil) her gün aynı saatte uyanmayı, yalnızca uykunuz geldiğinde odanıza gitmeyi (dolayısıyla yatakla kavga etmemeyi) de ifade ediyor.

 

Yatak odası halısı rengi

 

Peki yatak odası halısı, uyku hijyenini nasıl etkiler? Kaliteli bir uyku için yatak odanızın havasının mümkün olduğunca temiz ve tozdan arındırılmış olması çok önemli. Yatak odası halısı seçiminde bambu gibi materyallere yönelerek temizlik açısından önemli bir adım atabilirsiniz. Bambu, bitkinin doğal yapısı itibariyle antimikrobiyal özelliktedir. Ayrıca bambu ipliklerin kendine has pürüssüz dokusu, toz ve diğer alerjenlerin halı üzerine tutunmasını oldukça zorlaştırır. Benzer özellikleri dolayısıyla ipek yatak odası halısı da iyi bir seçenektir.

 

Bambu halılarımızı incelemek için hemen tıklayın!

 

Yatak odasının ısısı da uyku hijyenini etkileyen faktörlerden biri. Pek çoğumuz özellikle kış aylarında yatak odamızın sıcacık olmasını tercih etsek de uzmanlar kaliteli bir uyku için odanın birazcık serin olmasını öneriyor. Serin bir odada uyumak size göre değilse, hiç değilse odanızın ısısını uyuduğunuz süre boyunca tutarlı bir seviyede tutmak oldukça önemli. Doğallığın ve kolay temizlenebilirliğin kesişim noktasında duran materyalse hiç şüphesiz yün. Yün yatak odası halısı, yünün doğası gereği kışın ortamın ısınmasına, yazın ise serin bir yüzey oluşturulmasına yardımcı olur.

 

Yatak odası halısı

 

Yatak Odası Halısının Konumu Önemli!

Halınızın yatak odasındaki konumu estetik ve konfor açısından önemli. Yatak odası halısının yerleşimi konusunda üç farklı yaklaşım ve bunların çeşitli varyasyonları öne çıkıyor.

 

Eğer alanınız ve -boyut büyüdükçe halının fiyatının artacağı düşünülürse- bütçeniz izin veriyorsa, yatağınızı ve komodinleri üzerine yerleştirebileceğiniz büyüklükte bir yatak odasi hali modelleri oldukça şık ve konforlu bir tercih olur.

 

Bir diğer seçenek ise, yatağın üçte birlik bölümünü ve komodinleri açıkta bırakacak şekilde dikdörtgen bir yatak odası halisi tercih etmek. Bu sayede görece daha düşük bir bütçeyle son derece şık bir görünüm elde etmek mümkün. Her sabah yumuşacık bir zemine basarak uyanmak da cabası.

 

Özellikle daha küçük yatak odalarında, yatağın ucuna ve iki yanına birer yolluk yerleştirebilirsiniz. Komodinlerin iki ayağının yollukların üzerine yerleştirilmesi, mekanın şıklığını artıracaktır. Odanın genişliğine göre, yalnızca iki kenarına ya da yatağın baş ucuna yolluk yerleştirebilirsiniz.

 

Eğer alışılmışın dışında bir görünümden hoşlanıyorsanız, yatağınızı tümüyle üzerine yerleştirebileceğiniz yuvarlak veya oval yatak odası halısı tercih edebilirsiniz. Aynı şekilde, yatağın üçte ikisine denk gelecek yuvarlak halının da oldukça şık görüneceğini ekleyelim.

 

Yatak odası halısı özellikleri

 

Halıcızade Tüm Halılar
Halıcızade Halı Kilim