Halı neyle silinir sorusu, halısını, evini sevenler için her zaman geçerliliğini koruyor. Çünkü, silinen halı temiz olur, temiz olan halının yüzeyine rahatça oturulur, temas edilir. Parlar, şahane görünür, ve hepsinden ötesi kıymetini bildiğimiz diğer her şey gibi uzun yıllar kullanılır.
Bu yazıda halı silme aparatlarından evde halı silme yöntemlerine, halı silme tüyolarından sevdiğiniz halıyı uzun süre kullanmak için püf noktalarına şahane bilgiler paylaşacağız.
Halı Silme Suyu Nasıl Hazırlanır?
Her şeyin başı su, felsefenin de, ve tabii halı silmenin de. Doğru temizlik için halı silme suyu konusunda hassas olmanız gerekiyor. Aşağıda detayları bulabilirsiniz:
Ilık su bir kovaya doldurulur. Halı şampuanı, beyaz, sirke, halı silme deterjanı veya arap sabunu kullanılmasını pek tavsiye etmiyoruz çünkü bu içerikler yanlış kullanıldığında halınıza zarar verebilir.
Halı silme malzemeleri arasında bizim favorimiz ise beyaz sabun. Bildiğimiz en basit haliyle beyaz sabunu kovadaki ılık suya rendeleyebilir, ya da toz granül halindeki beyaz sabunu suyunuza ekleyebilirsiniz.
Halı bakımı için gerekli suyu hazırladıktan sonra sırada evde halı temizliği için bir sonraki adıma geçiyoruz.
Halı Ne İle Silinir?
Nasıl ki arabalarımızı sert fırçalarla yıkamıyoruz, nasıl ki triko kazaklarımızı kimyasallarla yüksek devirde yıkamıyoruz, doğru halı silme yöntemlerini uygulamamız da en uzun süre en güzel halıya temas edebilmemiz için önemli. “Tamam da halı nasıl temizlenir?” diye sormaya başladıysanız sizi böyle alalım.
Öncelikle, halı silme bezi olarak sert olmayan bir bez kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Beziniz beyaz renkli olmalı ki halınıza boyasını bırakmasın, o çok sevdiğiniz krem rengi halınız maviye dönüşmesin.
Halı silme suyu olarak hazırladığımız sabunlu solüsyonu kullanmanız gerekiyor. Çünkü beyaz sabun tozları halınıza zarar vermez, parlaklığını artırır. Hem risksiz, hem de çok kullanışlı olur.
Halı silme deterjanı, halı şampuanı gibi kimyasallar halınızın cinsine göre doğru sonuç verse de yanlış veya fazla kullanımda kaş yapayım derken göz çıkarabilirler. Bu yüzden hem kendilerini, hem de türevleri olan arap sabunu, beyaz sirke gibi alternatifleri işin uzmanı değilseniz kullanmayınız.
Uzun lafın kısası, halı silme malzemeleri listesinin başında ılık su ve beyaz yumuşak bir bez geliyor.
İçerikler konusunda anlaştıysak, evde halı temizliği konusunda halı silme teknikleri ve halı silme yöntemleri ile ilgili detaylı bilgiyi de bir sonraki aşamada bulabilirsiniz:
Halı Silerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Halı silme aparatı olarak beyaz renkli, mümkünse pamuk veya bambu viskon gibi yumuşak bir halı silme bezi kullanmalısınız.
- Evde halı silme konusunda ılık suyunuzu hazırlamayı unutmayın, soğuk olursa temizlik aşaması tam olarak bitmez, kaynar olursa halınız zarar görür.
- Halının tozunu önceden almanız silme aşamasını hem daha verimli hale getirir, hem de işinizi kolaylaştırır.
- Doğru halı bakımı için halı silme teknikleri içerisinde en önem vermeniz konu silme yönü. Halınızı dairesel hareketlerle değil, yatım yönüne, yani elinizi kolayca götürebildiğiniz tarafa doğru tek yönde silmelisiniz. Buraya tıklayarak halı silme teknikleri ile hazırladığımız videoyu seyredebilirsiniz.
Peki biz hangi durumlarda, hangi sıklıkla halının silinmesini öneriyoruz. Buna cevabımız, halının nasıl kullanıldığıyla alakalı aslında.
Üzerinde ayakkabı ile gezilen halılar aylık periyotlarla silinebilir. Ayakkabı ile basılmayan, temiz ortamlardaki halılarsa yılda birkaç kez silindiğinde hem parlamaya devam eder, hem de uzun yıllar kullanılabilir.
Tekrar hatırlatalım, halınızı silerken yormamak için dairesel veya git gel hareketleriyle değil, tek yöne doğru silmelisiniz. Yorgun bir halı sizi evde hissettirmekte zorlanır, işlevini yerine getiremeyebilir. Ama güzelce temizlenmiş, içerisinde hiç sabun kalıntısı kalmamış, güzelce durulanıp kurumuş bir halıya bakınca evinizin kıymetini tekrar tekrar fark edebilirsiniz. Unutmayın, su güzelleştirir, ıslanan ve temizlenen halı tüyleri kendine gelir, yüklerinden kurtulurlar.
Eğer tüm bunlara rağmen halıyı silmek sizin için yeterli gelmediyse, yıkanmasına ihtiyaç varsa, aşağıdaki yazıya alalım sizi, orada halı yıkamaya dair bilmeniz gereken temel konuları anlattık. Spoiler: mümkünse halınızı hiç yıkatmayın, hep silin 😊
Halı Nasıl Yıkanır? Halı Yıkamadan Önce Bilmeniz Gereken Püf Noktaları