Halı nasıl yıkanır konusunda ipuçlarını mı arıyorsunuz? Halıdaki lekeler gözünüze çarpmaya başladı ve temizlenmesini mi istiyorsunuz? Yıkama işleminin nasıl yapılması gerektiğini bilmiyor musunuz? Evde halı nasıl yıkanır öğrenmek mi istiyorsunuz? Birazdan tüm sorularınıza cevap bulacağınız bir içerik hazırladık. Ama hepsinden önce şunu söylemeliyiz, halınızı mecbur kalmadıkça yıkamayınız. Çünkü yıkama süreçleri halınızı yoracaktır, özellikle el dokuma halı yıkaması düğümlerin gevşemesine yol açabilir. Bu konudan hızlıca bahsettikten sonra şimdi detaylara geçelim:
Halı Silinmeli mi Yıkanmalı mı?
Gönül rahatlığı ile söyleyebilirim ki, halı mümkün olduğunca silinmeli. Bu içeriğin yazarı olarak aynı zamanda Halıcızade’nin genel koordinatörlüğü ile ilgileniyorum. Halı yıkama her zaman en son çare olmalı. Kendi evimizdeki halıları 20 yıldan uzun süre boyunca kullandık, bu süre zarfında yalnızca evi su basması sonucu yıkatmak zorunda kaldık.
Halınız veya kiliminiz:
- Eğer ayakkabı ile üzerine basılmıyorsa,
- Eğer zor bir leke (meyve suyu, şekerli çay, kahve, yağlı yemek, şarap) oluşmadıysa,
- Eğer su basması, kalorifer patlaması gibi büyük bir problemle karşılaşmadıysa,
Rutin temizlik için halı silme işlemi fazlasıyla yeterlidir.
Halı Yıkama Yöntemleri Nelerdir?
Yukarıda bahsettiğim tüm noktalara rağmen halı yıkama hizmeti almanız gerekiyorsa, halı temizliği konusunda birkaç örnek paylaşalım:
-
Geleneksel halı yıkama:
Geleneksel halı yıkama, el işçiliğiyle her bir halıya ayrı özen gösterilmesiyle yapılan yıkama türüdür. Günümüzde özellikle büyük şehirlerde bu şekilde halı yıkayan ustaların ve firmaların sayısı oldukça azalmıştır. Maliyet açısından yüksek olsa da en sağlıklı halı yıkama yöntemidir.
-
Endüstriyel halı yıkama:
Endüstriyel halı yıkama, endüstriyel makinelerle yapılan yıkama işlemi olarak düşünebilirsiniz. İpliğine, dokumasına özel olarak özen gösterilmeden yapılan standart yıkama işlemidir. Hızlı ve uygun fiyatlıdır.
-
Kuru temizleme:
Giysilerimizde kullanılan kuru temizleme yöntemlerinin halıya uygulanmasıdır. Leke çıkarma açısından etkili sonuç verse de bu şekilde halı temizliği hizmeti veren firmaların sayısı azdır, maliyet açısından daha yüksektir.
Halı Yıkamanın Püf Noktaları Nelerdir?
Halı yıkarken dikkat edilmesi gereken püf noktalardan ve halı yıkama ipuçlarından da bahsedelim:
- Halının tüyleri önemli, halının iplik türüne uygun solüsyonlar ve yıkama ekipmanları kullanılmalı, mesela yün bir halı için uygulanması gereken halı şampuanı, ipek bir halıdan farklı olabilir. Tercih edilecek halı fırçası değişiklik gösterebilir.
- Halı yıkama hizmeti aldığınız firmanın kurutma sırasında özenli olması gerekiyor, halı veya kilim direkt gün ışığına maruz kalmamalıdır.
- İçerisinde kimyasal madde kalıntıları bırakılmamalı, özellikle halı temizliği sırasında kullanılan sabun, halı şampuanı, deterjan gibi malzemeler güzelce durulanmalıdır.
- Halı yıkarken tek yönde hareketlerle müdahale edilmeli, dairesel hareket halının tüylerinin zarar görüp kıvrılmasına yol açabilir.
Yukarıdaki noktaları bu kadar rahat yazdığımıza bakmayınız, Türkiye’de bu püf noktalara dikkat eden zanaatkâr yıkama ustaları bulmak iyice zorlaştı. Bu bilgilendirmeleri sizler için yapıyoruz ki halı yıkama hizmeti almadan önce bilginiz olsun, halınızda oluşabilecek zararlar konusunda yıkama firmasından hassasiyet rica edin.
Özellikle el dokuması halılar el emeği ile düğümlendiği için yıkama süreçleri halıyı yoracaktır. El örmesi bir kazak gibi düşünebilirsiniz, o yüzden de düğümlerin sağlamlığını koruması, ipliklerin bozulmaması için yıkama sürecinin hassasiyetle yapılmasına özen gösteren firmaları tercih etmeye çalışın, mümkünse halınızı yıkamayın, yıkatmayın 😊
Halı Ne ile Yıkanır?
Halı temizliği sırasında mümkün olduğunca kimyasal olmayan, veya basit kimyasal malzemeler kullanmalısınız. Halı bakımı ile ilgili uzun ömürlü kullanımlar için halı şampuanlarını halıdaki lekeler haricinde uygulamaktan mümkün olduğu kadar kaçınmanızı da tavsiye ediyoruz.
Peki gelelim hangi malzemeler ile halı yıkama yapabileceğinize. Önerimiz bitkisel bazlı doğada çözünebilen halı şampuanları. Ayrıca en az kimyasal içeren granül halindeki beyaz sabunları da kullanabilirsiniz. Sirke de tercih edebilirsiniz.
Unutmayın, bol su şart, hatta bu yazıyı okurken sizin de bol suya ihtiyacınız olduğunu hatırlatalım 😊
Ayrıca yumuşak halı fırçası kullanabilirsiniz. Durulama esnasında da beyaz renkte bezler işinize yarayabilir.
Ama lütfen dikkat ediniz, uygun fiyatlı halı şampuanları genelde sentetik halılar içindir, yün, bambu gibi doğal iplikleriniz varsa daha spesifik ve amacına uygun halı şampuanı kullanarak halı bakımı konusunda uzun vadede rahat edebilirsiniz.
Yıkama işlemi ve sonrasında halınızın yüzeyinde veya ipliklerin arasında kullandığınız solüsyonun kalmamasına dikkat ediniz.
Halı Çeşitlerine Göre Yıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Peki gelelim ipliklere. Her bir iplik türünün kendine has yıkama ve temizleme şekilleri var. Halı yıkama sırasında da bu konuya dikkat edilmesi halınızın ömrünü uzatır. Aşağıda birkaç farklı iplik türüne göre detayları bulabilirsiniz:
Bambu Halı Nasıl Yıkanır?
Bambu halı nazikçe yıkanır 😊 Halı yıkarken sevilir, okşanır, mümkün olduğunca klorlu su kullanılmazsa şahane olur. Bambunun en önemli özelliği yumuşaklığı ve narinliği olduğu için narin bir yapısı vardır. Tam da bu yüzden en az kimyasalla en fazla nezaketi birleştirerek yıkanması önemlidir.
Peluş Halı Nasıl Yıkanır?
Halı yıkama sırasında halı tüyleri yumuşak halı fırçası yardımıyla temizlenmelidir. Yıkama sonrasında tüylerin hepsi aynı yöne doğru fırçayla taranırsa halının kabarıklığı devam edecektir. Ancak unutmayınız, doğru yıkanmadığı taktirde peluş halı modelleri zamanla pofudukluğunu kaybedebilir.
Evde Halı Nasıl Yıkanır?
Elektrikli süpürge ile süpürdünüz, sildiniz ama yine de yıkama konusunda ısrarcısınız. O zaman anlatalım:
- Halınızı düz bir zeminde,
- Mümkün olan en az kimyasalla,
- Yıkama sırasında ve kurutma esnasında direkt güneş ışığına maruz bırakmadan,
- Tek bir yöne doğru yumuşak halı fırçası yardımıyla,
- İçerisinde kimyasal kalıntısı kalmaması için bol suyla ve dikkatlice durulayarak,
- Nemi tamamen kaybolana kadar açık havada havalandırarak yıkayabilirsiniz.
Ayrıca halı temizliği ve bakımı konusunda hazırladığımız içeriğe göz atarak halınızı uzun yıllar koruyarak serebilirsiniz, veya sevebilirsiniz, karar sizin 😊
Çamaşır Makinesinde Halı Nasıl Yıkanır?
Son dönemde üretilen kimi halı ve kilimler çamaşır makinesinde yıkanabiliyor, eğer halınızı bu ibareyle satın aldıysanız çamaşır makinenizin hassas programında, sıkma işlemi uygulanmadan, maksimum 30 derecede yıkama yapabilirsiniz.
Halı Yıkama Hizmeti Almadan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler:
Günümüzde hem sentetik ipliklerden dokunan makine halılarının artması, hem de el işçiliği ile icra edilen zanaatlerin insan kaynağı ve maliyet açısından daha nadir bulunması sebebiyle halı yıkama öncesinde aşağıdaki konulara dikkat etmenizde fayda var.
- Halı yıkama ipuçları bölümünde anlattığımız noktalara hassasisyet gösterilmesi konusunda karşınızdaki firmayla önceden mutabık kalabilir, verdikleri hizmetin detaylarını öğrenebilirsiniz.
- Sosyal medya, arama motorları gibi platformlarda firmanın daha önceki müşteri yorumlarına göz atabilirsiniz.
- Halınızı teslim etmeden önce fotoğraflarını çekiniz, özellikle rengini ve varsa lekeli bölgeyi kayıt altına alınız.
- Bazı firmalar halıları son kullanıcıdan topluyor, sonrasında yıkama fabrikaları aracılığıyla temizlik hizmetini müşterilerine sunuyorlar. Görüştüğünüz firmanın direkt fabrika veya usta mı, yoksa toplayıcı olup olmadığını baştan öğrenmeniz daha sağlıklı olacaktır.
- Bir de halı yıkama, maalesef fiyatlarla ölçülebilecek bir konu değil, m2 fiyatlarıyla karşılaştırma yapmak, doğru sonuçlara ulaşmanızı engelleyebilir. Bu yüzden fiyattan önce aldığınız hizmetin içeriğini, hizmet verenlerin bilgi ve tecrübelerini değerlendirmeye çalışmanızı tavsiye ederiz.
Bu içeriğin başında bahsettiğimiz konuya tekrar değinelim, halınızın güzelce silinip süpürülmesi rutin temizlik için gayet yeterlidir. Halınızı seviniz, mümkün olduğunca yıkamayınız, yıkatmayınız 😊