Mutfak halısı seçerken dikkat edilmesi gereken püf noktaların başında halının temizliği gelir. Leke emiciliği düşük, yıkanabilen ve rahatça süpürülebilen mutfak halılaları her zaman diğerlerine göre daha fazla tercih edilir. Bununla birlikte mutfak halısının ne tür iplikten üretildiği ve hav yüksekliği de oldukça önemlidir. Özellikle yüksek tüylü halı ve kilimleri mutfakta kullanmak, içerisinde birikebilecek kırıntılar ve bakteri oluşumu göz önüne alındığında hijyen açısından problemlere yol açabilir. Peki mutfak halısı tercihi sırasında göz önünde bulundurmanız gereken başka neler var? Gelin detayları birlikte öğrenelim.
Mutfak Halısı Nasıl Olmalıdır?
Unutmayalım ki içerisinde ocak, fırın, bulaşık makinesi, lavabo ve her türlü kesici-delici aletin bulunduğu yoğun kullanımı olan bir mekandan bahsediyoruz. Kullanışlı olması, mutfak halısı seçiminde ilk dikkat edeceğimiz nokta. Bir tencere yemeği üzerine döktüğümüzde halının rengi ve deseninin pek de önemi kalmıyor aslında. Bu nedenle çamaşır makinesinde yıkanabilir halılı modellerini öncelikli olarak tercih edebilirsiniz. Bir de kaymaz tabanlı mutfak halısı kullanarak olası kazaların önüne geçebilirsiniz.
Mutfaklarda halı kullanıldığı kadar kilim de tercih ediliyor. İnce, hafif, kolay temizlenebilen yapısı, ekonomik fiyatlarıyla mutfak için kilim kullanmayı da göz ardı etmeyin. Halıya göre belki de tek dezavantajı ince yapısıyla kayma ihtimali, bunun için de halı kaydırmaz kullanarak kilimlerinizin yarattığı sıcacık ambiansın tadını çıkarabilirsiniz.
Mutfak Halısı Hangi Renk Olmalıdır?
Mutfak için halı seçerken dikkate almanız gereken bir diğer nokta da rengi. Mutfağınızı oluşturan bileşenlerden:
- Dolap rengi
- Zemin rengi
- Tezgâh rengi
- Masa - sandalye rengi
- Aksesuar - Elektronik eşyaların rengi
- Perde rengi
gibi parçaların rengini dikkate almanızı tavsiye ederiz. Listenin uzunluğu sizi korkutmasın, genelde dolap ve zemin tonlarınızı göz önünde bulundurursanız doğru sonuçlara ulaşabilirsiniz :) Koyu renklerin hakim olduğu bir mutfakta açık renklerde krem beyaz mutfak halısı tercih edebilirsiniz, temizlik ve kullanım açısından biraz zorlayabilir ama mekanınıza getirdiği ferahlıkla lezzetli yemekler pişirirken gözünüz gönlünüz açılır :)
Açık renklerde dolap ve zemin tonlarının hakim olduğu mutfaklardaysa kahverengi, gri, bordo, lacivert ve koyu yeşil tonlarda halı ve kilimler sererek mekanda derli toplu ve şık bir görünüm yakalayabilirsiniz.
Mutfak dolap, tezgâh ve zemin tonlarınız kahve-bej renklerindeyse, ya kahverengi krem tonlarında, ya da zıtlık oluşturmak için canlı kırmızı, mavi, yeşil, mor veya siyah tonlarını değerlendirebilirsiniz. Gri antrasit tonlarının hakim olduğu mutfaklarda turuncu renkte halı kullanmayı düşünmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz, alternatif olarak sarı, kırmızı veya yeşil renklerine göz atabilirsiniz. Mutfağa hakim olan renge karşıt bir renkte mutfak halısı seçerek, zıt renklerle harika bir dekorasyon oluşturabilir ve mutfağa halı ile çekici bir görünüm sağlayabilirsiniz.
Mutfak Halısı Modelleri İçerisinden Nasıl Seçim Yapmalısınız?
Öncelikle mutfağınızın genel dekorasyonunu tanımaya ve tanımlamaya çalışalım. Geometrik desenler ve çizgilerin hakim olduğu minimal bir mutfağınız mı var yoksa çiçekli floral desenlerin göz önünde olduğu hareketli bir tarzınız mı? Sade çizgilerle bezenmiş bir mutfakta soyut ve geometrik tasarımlar kullanabilirsiniz. Öte yandan modern vintage desenleriyle biraz hareket katabilirsiniz. Zıtlıkları seviyorsanız otantik klasik motiflerden destek alarak enerjik ve dikkat çekici bir alan oluşturabilirsiniz. Daha oymalı kakmalı klasik bir mutfak ambiansınız varsa iki yolda devam etmeyi düşünebilirsiniz. Sade, düz ve minimal halılar kullanarak mobilyalarınızı ön plana çıkarabilir, klasik tasarımdaki halı veya kilimlerle dekorasyonunuzu tamamlayabilirsiniz.
Mutfak Halısı Ölçüleri Nasıl Olmalı?
Her mutfağın mimarisi, büyüklüğü farklı olsa genel olarak iki kategori altında mutfak halısı serme şekillerinden bahsedebiliriz.
Tezgâh Önü Halı:
80 x 300 veya 100 x 300 ölçülerindeki bir yolluğu tezgâhın önüne sererek ince uzun bir halı kullanabilirsiniz. Burada önemli olan, tezgâhla halı arasında en az 20-30 cm boşluk bırakmak. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi ocak, lavabo vs gibi mutfak parçalarından sıçrayabilecek lekeler, tezgâhtan halıya dökülebilecek kırıntılar gibi problemleri engellemek için tezgâhla halı arasında yeterli boşluk bırakıldığını kontrol edin.
Masa Altı Halı:
Kimi mutfaklarda yemek odası veya yemek masası da mutfak alanının içerisinde oluyor bu durumda mutfak masası altında halı kullanmayı düşünebilirsiniz. Halıcı olarak bizim tavsiyemiz masa altında halı kullanmanın zorluklarını da göz önüne alarak o alanı halısız bırakmanız. Ama dekorasyonda bir eksiklik olduğunu, halı ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız yemek masanızın altında halı kullanabilirsiniz. Bunun için iki alternatif var, sadece dekoratif bir tercih yapacaksanız, sandalyeler kapalı durumdayken halıya basmaları yeterli. Oturduğunuz zamanlarda sandalye arka ayakları halının dışında kalabilir. Veya halıyı çok seviyorsanız J sandalyelerin kullanımda olduğu konumu dikkate alarak hem ön hem de arka ayaklarını halıya bastırabilirsiniz. Masanız yuvarlaksa yuvarlak mutfak halısı kullanarak mekandaki daire formunu tamamlayabilirsiniz.
6 kişilik standart dikdörtgen bir yemek masası altına 160*230 cm gibi ölçülerde veya 4 metrekare büyüklüğünde halı veya kilim kullanmanız yeterli olacaktır. Yine 6 kişilik yuvarlak bir masa altında 200 cm çapında yuvarlak halı kullanabilirsiniz.
Hangi Materyalleri Tercih Etmelisiniz?
Yazının başında da değindiğimiz gibi mutfaklarda önceliğimiz halının kullanışlı olması. Halınızı seçerken karşılaşabileceğiniz ipliklerle ilgili aşağıda detaylı bilgileri bulabilirsiniz.
Yün Halı:
Yün mutfak halısı doğallığı ve sıcaklığıyla öne çıkarken lekeleri hızlı emerek sizi temizlik açısından biraz yorabilir. Profesyonel yıkama desteği alabilirsiniz ama halıya verilebilecek zararı göz önüne alınca hiçbir halı için endüstriyel yıkamayı tavsiye etmiyoruz. Yün halıların çamaşır makinesinde yıkanması da neredeyse mümkün değil. Yün halıların belki de en az uygun olduğu mekan mutfaklar, ama yine de yünün sıcaklığından vazgeçemiyorsanız tercih sizin.
Pamuk Halı:
Mutfak halısında pamuk kullanmanın en büyük avantajı incelik ve hafiflik. Pamuk ipliklerinin nefes alabilen yapısını da dikkate alırsak pamuk kullanımının en büyük faydası, hijyen açısından üst sıralarda yer alıyor olması. Leke emiciliği yüne göre düşük sayılsa da sentetik ipliklerle kıyaslandığında lekeyi hızlı emdiği söylenebilir.
Bambu Viskon Halı:
Bambu da genel itibariyle pamukla benzer özellikler taşırken parlaklığı sebebiyle sıkça tercih ediliyor. Bambu viskon mutfak halıları doğal yapısına rağmen düşük leke emicilik oranlarıyla ön plana çıkıyor. Dikkat edilmesi gereken tek nokta, bambunun suyla arası pek de iyi sayılmaz, bu yüzden uzun süre ıslak kalan, yanlış temizlik yöntemleri uygulanan bambu halılarda sararmalar olabilir.
Sentetik Halı:
Akrilik, polyester, polipropilen gibi sentetik iplikler genelde mutfaklar için doğal materyal önceliği olmayanlar tarafından sıkça tercih ediliyor. Bunun üç sebebi var, leke emiciliği açısından sentetik ipliklerin kullanımı çok rahat, zor lekeleri saymazsak, kolonyalı mendille dahi leke çıkabilmesi mümkün. Dayanıklılıkları çok yüksek, profesyonel yıkamada dahi zarar görmeyen yapılarıyla uzun yıllar kullanılabilir. Fiyatları doğal materyallere göre daha ekonomik, zarar görmeleri durumunda yeni halı alırken içimiz daha az yanıyor.
Mutfak Halısı Nasıl Temizlenir?
Geldik en önemli konuya, evdeki halılardan temizliğini en fazla düşündüğümüz halılar mutfaktakiler. Peki uzun uzun uğraşarak yaptığımız bir sürahi meyve suyu halımıza dökülürse ne yapmalıyız?
- Üzülmeyin, heyecanlanmayın, sakin olursak çözeriz, çözemezsek de dert etmeyiz.
- Bir havlu veya kağıt havlular yardımıyla lekenin yüzeyde kalan kısmını emdirerek halının içerisine işlemesini engelleyin.
- Bu sırada biraz su ısıtın, kaynar olmasın, ılık olması yeterli.
- Lekelenen bölgenin arka yüzeyinden suyu hafifçe dökerek derinlemesine işlemesinin öne geçin.
- Beyaz sabun ve nemli bir bez yardımıyla tek yöne doğru, bastırmadan yüzeydeki lekeli alanı sabırla silin.
- Nemli bir bezle durulayıp sabun kalıntılarını toplayın.
Bütün bu adımları uyguladığınızda umuyoruz ki lekeniz çıkacaktır. Ancak dökülen lekenin zorluğuna göre çıkmaması da mümkün. O durumda profesyonel yıkama hizmetlerinden destek alabilirsiniz ama hem yıkama esnasında kullanılabilecek kimyasallar halınızın renklerine zarar verebilir, hem de endüstriyel yıkama sırasında uygulanabilecek diğer işlemler düğümlere zarar vererek kullanım ömrünü azaltabilir. Bu yüzden yıkama öncesinde bu konulara dikkat etmelisiniz. Çamaşır makinesinde yıkanabilen halılarda işler daha kolay. Sıktırma programı kullanmadan düşük deterjan yoğunluğunda yıkanabilen halılarınızı ve kilimlerinizi temizleyebilirsiniz. Son olarak elektrik süpürgesini nasıl kullanacağınızdan bahsedelim. Öncelikle tek yönde, dairesel hareketlerden kaçınarak süpürmenizi tavsiye ediyoruz. Süpürgenizin fırçasız düz başlığını düşük emiş gücünde çalıştırarak halılarınızı uzun yıllar rahatça kullanabilirsiniz.
Mutfak Halısı Fiyatları Nasıl?
Mutfak halılarının fiyatları oldukça değişken. Yukarıda bahsettiğimiz her bir özellik halının fiyatının belirlenmesinde etken. El dokuma bir mutfak halısıyla makine dokuması bir halının, kilimle dijital baskı halının, doğal ipliklerden üretilen bir kilimle sentetik iplikler kullanılan ürünlerin arasında kimi zaman dağlar kadar fark olabiliyor. Halıcızade olarak her bütçeye hitap eden halıları koleksiyonumuzda bulundurmaya özen gösteriyoruz. Metrekare fiyatı 400 TL’den başlayan çok ucuz mutfak halılarından 7000 TL üzerindeki sıradışı özel tasarım halılara kadar geniş koleksiyonumuzu incelemek için Mutfak Halısı Modelleri kategorimize göz atabilirsiniz.