Ön not: Halıcızade koleksiyonundaki post halıları, kürkü ya da derisi için öldürülmemiş, etleri gıda olarak tüketilen hayvanlardan seçmeye özen gösteriyoruz. Postlarımızda ayakkabı, çanta gibi ürünlerde kullanılan deri mamullerinden faydalanıyoruz. Yine de hayvan refahı ve sürdürülebilirlik açısından öncelikli olarak yün, pamuk, bambu gibi materyallerin kullanıldığı halı ve kilimlere yönelmenizi rica ederiz.

Arkeolojik çalışmalara bakılırsa, insanoğlu yontma taş devrinden bu yana hayvan postlarını giyinmeden barınmaya dek pek çok alanda kullanıyor. Yontma taş devrinin üzerinden 3 milyon yıldan fazla zaman geçtiğini hesaba katarsak, tonla teknolojik gelişmeye, pek çok açıdan hayvan derisiyle yarışır hale gelen petrol bazlı materyallere ve taş devriyle kıyaslanamayacak kadar konforlu hale gelen yaşam tarzımıza rağmen, doğal postun bizi hala kendine çeken, aşılamaz bir yanı var.

Halıcızade Blog'da haftanın yazısının konusu doğal post halı. Fakat şu ilginç detaydan söz etmeden geçmeyelim: Bugün kimi bilimsel verilere bakarak post kullanımımızı 3 milyon sene geriye dek izleyebiliyorsak, bunda yine hayvan derisinden ürettiğimiz parşömenler üzerine yazılan tarihin, yazı teknolojisinin de çok büyük etkisi var.

 

Post halı - Halıcızade

 

Post Halıyı Bu Kadar Vazgeçilmez Kılan Ne?

Hayvanların doğal koşullara karşı ilk savunma noktası, derileri. Türün yaşadığı coğrafi şartlara bağlı olarak, vücutlarını ani ya da süreğen ısı değişimlerine karşı koruyan, organların üzerini sararak yaralanmalara karşı kalkan olan derileri, yıllar süren bir değişimin sonucunda en ideal halini almış muazzam bir teknoloji ürününe benzetilebilir.

Post halı, doğanın kendi kendine ürettiği bu teknolojiye yaklaşabilsek bile, birçok nedenden dolayı üzerine çıkamadığımız için hala bizi kendine çekiyor olmalı. Örneğin çok gerçekçi resmedilmiş bir portreyi ya da bir heykeli ele alalım: Ne kadar ustaca taklit edersek edelim, gerçeğin görkemine yaklaşmak o kadar da kolay olmuyor. Post halı, bu bakımdan sadece sağlamlığıyla değil, görkemli güzelliğiyle de halen evlerimizi, ofislerimizi süslüyor.

 

Post halı - Halıcızade

 

Doğal Olana Yakın Hissetme Eğilimindeyiz

Post halı, girdiği her mekanda doğal çağrışımlar yaratır. Yapımız gereği, bizi doğaya yakın hissettiren her şeyle daha kolay bağ kurma eğilimindeyiz. Kendine has doğal görkeminin yanında, özellikle pürüssüz duvarları, keskin köşeleri, kolonları ve kirişleriyle dokudan yoksun olan apartman dairelerine doku katmak için post halı tercih edebilirsiniz. Doğada insan yapısı nesneler haricinde kusursuz biçimlere pek sık rastlamayız. Organik maddeler, deyim yerindeyse daha “şekilsiz” ve dokuludur. Dekorasyon dergilerinde oraya buraya “öylesine” bırakıverilmiş gibi görünen battaniyelere rastlamış, bu asimetrik battaniyelerin nasıl bu kadar şık göründüğüne şaşırmış bile olabilirsiniz. Bunun nedeni, asimetrinin mekanın kalanıyla yarattığı zıtlıktır. Dekorasyon ise zıtlıkları sever!

 

Post halı - Halıcızade

 

Doğadan Kopya Çekmek

Mekanımızı tasarlarken doğadan aldığımız iki unsuru bir arada kullanmak, çoğu zaman kendiliğinden bir uyum yaratacak, göze hoş gelecektir. Örneğin kahverengi tonlarında ahşap ya da ahşap görünümlü bir zemin üzerine beyaz post halı sermek, hem renkler arasında hoş bir kontrast yaratacak hem de bu iki doğal görünüm adeta birbirine iltifat edecektir. Bu muhabbetten, bu iltifattan keyif dolu bir mekan doğması ise kaçınılmaz!

Post halı aynı şekilde doğal ahşap mobilyalarla, ahşap masa ayaklarıyla da iyi arkadaş olacaktır. Post halı kimi zaman doğalında desenler içerdiğinden, ahşabın damarlı ve halkalı görünümüyle yarış içine girmemesine dikkat etmekte yarar var.

 

Post halı - Halıcızade

 

Birçok Duyuya Hitap Eden Doku

Post halı, dokusuyla yalnızca gözümüze değil, pek çok duyuya aynı anda hitap eder. Yatağın kenarına sereceğiniz bir post halıyla, her sabah ilk hislerinizden birisi muazzam bir materyale dokunmak olabilir. Uzun bir günün sonunda yorgun adımlarla koltuğa doğru ilerlerken, ayaklarınız post halıya dokunur dokunmaz kendinizi bir anda canlanmış hissedebilirsiniz.

Post halı ile yaratıcılığa bir sınır çizmek çok zor. Sadece zeminde değil, örneğin duvarda kullanacağınız bir post halı oldukça dikkat çekecek, mekanda kendiliğinden bir odak noktası oluşturacaktır. Antre ya da koridordaki ahşap bir bankın üzerine sereceğiniz bir post halı ile sıradışı bir görünüm elde edebilirsiniz.

Kişisel zevklerimizin yol göstermesine izin verip malzemememizi de doğadan alınca, harikalar yaratmamak için bir neden yok!

 

Post halılarımıza göz atmak için tıklayın!

 

Post halı - Halıcızade

Halıcızade Halı Kilim