Evlat olsun, torun olsun, isterse dünyanın öbür ucunda olsun, çocuklar gözbebeğimiz. (Torunsa evlatla yarışabilir bile, ne demişler, evlat sermayeyse torun semeresidir.) Girdikleri her ortama adeta bir neşe bombası bırakan, bitmek bilmez merakıyla sürekli şaşırtan, göz açıp kapayıncaya kadar büyüdükleri için bol bol "ne çabuk geçti bunca zaman" diye iç geçirmemize sebep olan bebekler, büyüyüp birer yetişkin olana dek sevgimize ve ilgimize muhtaç. Bebek odası halısı seçimi de tam da bu nedenle çok önemli.

Doğadaki pek çok canlının aksine, bebekler gelişiminin büyük bölümünü doğumdan sonra tamamlar. Bu nedenle de bazı tehditlere yetişkinlere kıyasla daha açıktırlar. Özellikle de sağlık açısından. Bu nedenle bebek odası halısı seçerken, bebeğin odasını dekore ederken, kıyafetlerini ve oyuncaklarını alırken önceliğiniz her zaman sağlık olmalı.

Peki bebek odası halısı tercih ederken neleri göz önünde bulundurmalısınız? Bebeğinizin sağlıkla, keyifle ve bol bol oyunla büyüyeceği bir odayı tasarlarken nelere dikkat etmelisiniz? Gelin bu soruların yanıtlarını birlikte keşfedelim.

 

Bebek Odası Halısı Seçimi ve Dekorasyon

 

Sağlıklı ve Temiz Bebek Odası Halısı Seçimi

Bebek odasında ışıklandırma, nem, mobilyaların üretildiği materyal ve benzeri konular ne kadar önemliyse, halı seçimi de o kadar önemlidir. Bu seçimi yaparken mümkün olduğunca uzun vadeli düşünmekte, anlık ve özensiz seçimlerdense, bebeğinizin geleceğine bir yatırım olduğunu varsayarak dikkatli davranmakta yarar var.

 

1-   Kısa ve Tüysüz Halı Modellerini Tercih Edin

Özellikle kent yaşamında dışarıdan gelen tozdan kaçış yok. Bebeğin odasını sık sık havalandırmak çok önemli olduğunda camları kapalı tutmak da bir seçenek değil. Bu nedenle çocuk odalarında çok tüylü ve uzun havlı halılar tercih edilmesi, havada uçuşan tozları üzerine toplayarak bebeğin solunumu için bir tehlike oluşturabilir.

Bebek odası halısı seçerken mümkün olduğunca kısa havlı ve tüysüz halılara yönelmekte fayda var. Bu sayede bebeğinizin üzerinde rahatça vakit geçirebileceği yumuşak bir alan sağlarken sağlığını da koruyabilirsiniz.

 

Kolay Temizlenen ve Leke Tutmayan Halı Modelleri Tercih Edin

 

2-   Sağlıklı Bir Yaşam Alanı İçin Anti Bakteriyel Halı Modellerine Yönelin

Tozla birlikte diğer alerjenlere de dikkat etmek oldukça önemlidir. Yukarıda sözünü ettiğimiz özellikler, alerjenlerin ipliklere tutunmasını bir ölçüde engellese de anti bakteriyel materyallerden üretilen bebek odası halısı modelleri ile bu sorunun önüne tamamen geçmek mümkün. Örneğin bambu, materyalin özgün dokusu gereği oldukça pürüzsüzdür ve alerjenlerin bu yüzeye tutunması oldukça zordur. Bunun yanı sıra, bambu bitkisi doğada kendini haşerelerden korumak için özel bir madde sentezler ve salgılar. Bu sentez anti bakteriyel ve antialerjik bir özellik gösterir. Bambu halı modelleri ile bebeğiniz daha sağlıklı bir yaşam alanına sahip olur.

Bebek odası için bambu halı modellerinin yanında, görece daha geniş gözenekli yapısıyla nefes alan pamuk halı modelleri de tercih edilebilir. Pamuk, temizliği diğer materyallere göre kolay bir malzeme olduğundan, düzenli süpürme ve yıkamayla hijyen ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilirsiniz.

 

3-   Bebek Odası Zeminini Kaplayacak Halılar Seçin

Bebekler, yetişkinlere oranlara çok daha meraklıdır. Beden ve zihin gelişimleri açısından, merak olmazsa olmaz. Bebeğiniz bir noktada odasını keşfetmek isteyecek, bunun için de yerde bolca vakit geçirmesi gerekecek. Zeminin (tamamını değilse bile) büyük bölümünü kaplayacak büyüklükte bir bebek odası halısı seçerek, bebeğiniz için ideal bir oyun ve keşif alanı yaratabilirsiniz. Bu tür halı seçimi, onu sert zemin döşemelerinden korur, aynı zamanda bedenini keşfedip kaslarını güçlendirirken ve odanın her köşesini araştırıp zihnini beslerken ona yumuşak ve güvenli bir zemin sağlar.

Bebek odası halısının büyüklüğüne konusunda bizim tavsiyemiz, üzerine yerleşen mobilyalar nedeniyle daha detaylı ve güç bir temizlik istese de zeminin tamamını kaplayacak büyüklükte bir veya birkaç halı tercih etmenizdir. Bunun yanı sıra sadece bebeğin erişebileceği yüzeye yayılan, yumuşak bir materyalle üretilmiş bir bebek odası halısı modeli de satın alabilirsiniz.

 

4-   Daha Güvenli Bir Bebek Odası için Halı Kaydırmaz Kullanın

Bebeğinizin vücut ağırlığı ve kas kütlesi arttıkça, hele bir de kıpır kıpır enerjik olduğu o harika dönem gelince, üzerindeki eşyaların ağırlığıyla sabitlenmeyen halılar bir tehlike oluşturabilir. Bu nedenle kanserojen olmayan malzemelerden üretilen bir halı kaydırmaz kullanmanızı mutlaka öneririz.

 

 

5-   Kimyasal Madde Salgılayan Halılardan Uzak Durun

Doğal materyaller birçok açıdan hep bir adım önde olsa da sentetik üretim teknolojileri hızla gelişmektedir. Sentetik materyaller de günden güne doğal materyallerin yumuşaklık, sağlık, görünüm gibi belli kalitelerini yakalar hale gelmekte. Bu açıdan bebeğinizin odasında sentetik iplikli halı modelleri tercih etmenizde bir sakınca yok. Bir tek şartla: bulunduğu mekâna voc gibi tehlikeli kimyasal maddeler salgılayan halılardan uzak durmalısınız.

Ayrıca ucuz sentetik lifler ve bolca kimyasal tutkal kullanılarak imal edilen halıfleksler, ısı, ışık ve nem gibi dış faktörlerle günden güne yıpranarak mekânın hava kalitesini kötü yönde etkiler. Bebek odası halısı seçerken, kimyasallar konusunda Halıcızade'nin uzman halıcılarına dilediğiniz zaman danışabilirsiniz.

 

6-   Kolay Temizlenen ve Leke Tutmayan Halı Modelleri Tercih Edin

Çocukların minik sakarlıkları, canları fazla yanmadığı sürece oldukça sevimli ve beden gelişimleri için de çok önemlidir. Yine de bebeğiniz odada hareket ettikçe tozlar yer değiştirecek, o halı da mutlaka yiyecek içeceklerle lekelenecek! Bundan kaçış yok ama çözüm var. Leke tutmayan, sağlıklı sentetik materyalden üretilmiş bir bebek odası halısı tercih edebilirsiniz. Makinede yıkanabilen halılar da sık sık ve kolayca temizleyebileceğiniz için işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.

Günümüzde birçok halı mağazası kendi kendini temizleyebilen nano teknolojili halıları koleksiyonuna dahil etmekte. Üzerindeki organik lekelerin ışık altında zamanla yok olmasını sağlayan nano teknolojili halılar, kendi kendini devamlı temizleme özelliği sayesinde üzerinde bakteri ve kir barındırmaz. Bu tür nano teknoloji halıları, fiyatları diğer halılara göre biraz yüksek olsa da bir seçenek olarak göz önünde bulundurmakta yarar var.

Eğer ailenizi daha da genişletmeyi planlıyorsanız, ufukta yeni bebişler varsa, aynı halıyı diğer bebeklerinizin odasında da değerlendirebilirsiniz. Bu konuda uzun vadeli plan yapmak hem zaman kazandırır hem de sizi bazı külfetlerden kurtarır.

 

Sağlıklı ve Temiz Bebek Odası Halısı Seçimi

 

Bebek Odası Halısı Seçimi ve Dekorasyon

Ebeveynler çoğunlukla canlı, renkli, dinamik ve cıvıl cıvıl bir bebek odaları tasarlamak ister. Bu tarz bebek odası tasarımları göze hitap etse de bu renkliliğin yanında bebek için eğitici ve öğretici nesnelere de yer verilmesi önemlidir. Oyun halısı da denilen, bu tür eğitici tasarıma sahip halıların, bebek gelişimine olumlu yönde katkısı vardır. Eğitici ve öğretici bebek halılarıyla çocuklar rakamları, harfleri, renkleri ve geometrik şekilleri kolaylıkla öğrenebilir.

Eğer bebek odasında çok renkli mobilyalar ve aksesuarlar bulunuyorsa daha yalın ve düz halı tasarımlarını tercih edebilirsiniz. Sade bir bebek odasına sahipseniz canlı renklerde bir halı satın alarak odaya renk katabilirsiniz.

Bebek odası içinde kitaplık ya da beşik gibi mobilyaları ön plana çıkarmayı seçerseniz daha küçük halı modellerine yönelebilirsiniz. Yuvarlak halı da bu bağlamda iyi bir seçim olabilir.

Bebek odası halısı seçimi konusunda sizin için mümkün olduğunca kapsamlı bir kılavuz hazırlamaya çalıştık. Bizim bu yazıda değinmediğimiz, merak ettiğiniz soruları bize dilediğiniz zaman sorabileceğinizi tekrar hatırlatalım. Bebeğinizle size çok mutlu bir ömür dileriz!

 

Halıcızade Ankara