Dokuma şekli ve kullanılan materyale bağlı olarak detaylar değişse de, uzun ömürlü kullanım, halı bakımı ve temizliği konusunda bütün halılar için benzer adımlar uygulanmalıdır. Bu rehberde halınızı keyifle kullanabilmeniz için ipuçlarını aşağıda bulabilirsiniz.

 

1- Halı bakımı ve temizliği için ilk maddemiz, halının serili olduğu mekanı düzenli aralıklarla havalandırmaktır. Bu şekilde kullanım bakteri oluşumunu engeller, ipliklerin nefes almasını sağlar.

 

2- Elektrik süpürgesinin düz parke ucuyla süpürmek, süpürge fırçasının yaratacağı tahribatı engeller.

 

3- Süpürmeden önce elinizi halı yüzeyinde gezdirerek ipliklerin ne yöne doğru yaslandığını anlamak önemli. Elinizin daha yumuşak hareket ettiği doğrultuda süpürmek, temizlik sırasında ipliklerinin kırılmasınının önüne geçer, dairesel hareketler yerine aynı yöne doğru süpürmeyi tavsiye ederiz.

 

4- Halı yüzeyine baskı uygulayan mobilyalar varsa, 1-2 aylık periyotlarda mobilya ayaklarını birkaç santim hareket ettirerek mobilya ağırlığından dolayı halı yüzeyinde kalıcı izler oluşmasını önleyebilir.

 

5- 2-3 litre suya 10-20 gram beyaz sabun tozu ve bir çay kaşığı sirke karıştırarak hazırlayacağınız solüsyonu nemli bir bezle, süpürme yönü doğrultusunda silmek halının parlaklığını artırır. Ayrıca halı bakımı ve temizliği açısından da oldukça önemlidir.

 

6- Silme sonrasında yine nemli bir bez yardımıyla durulayarak halıdaki sabun ve sirke kalıntılarını alabilirsiniz.

 

7- Halının güneş ışığına uzun süre maruz kalmasıyla renginde solmalar olabilir, bu durumun önüne geçmek için güneş ışığına direkt maruz kalmayacak şekilde kullanımı tavsiye ediyoruz.

 

8- Özellikle el dokuması halıların yıkanması esnasında mutlaka profesyonel yıkama firmalarından destek alınmalı, doğru kimyasallar kullanılarak halıda nem ve rutubet bırakmadan yıkama yapılmalıdır.

 

Dikkat edeceğiniz bu maddeleri uygulayarak halı bakımı ve temizliği konusunda en önemli adımları tamamlamış olacaksınız.