İndirimli halı nasıl alınır? İndirimli halı modelleri nelerdir? İndirimli halı ve daha bir sürü kelime. Diğer tüm alışverişlerimizde olduğu gibi, halı alırken de herkes indirimin peşinde. Bugün işin iç yüzünden bahsedelim, hem de halıcılar tarafındaki durumu anlatalım ki şu indirim konusu açıklığa kavuşsun.

Gerçekten İndirim Yapılması İçin Bazı Sebepler Olmalı!

Bir firmanın gerek bir indirimli halı kampanyası başlatabilmesi için elinde somut bazı nedenleri olmalı. Gelin bu durumlara bir göz atalım.

  • Ürünün üretimi sonlanmış, farklı boyutları bitmiş, ya da birkaç adet kalmıştır yani tedarik zorlaşmıştır.
  • Ürüne talep azalmıştır, hızla satılıp yerine başka stokların eklenmesi gerekiyordur. Artık modası geçmeye başlamıştır.
  • Kâr etmek yerine yeni müşterilere ulaşmak daha kıymetli hale gelmiştir. Özellikle yeni açılan firmalar için bu durum söz konusu.
  • Kısa dönemli satış hedeflerini tutturmak için satışların artırılıp kasaya para konulması gerekiyordur.

 

indirimli halı modelleri

 

Neden Gerçek Olmayan İndirimler Yapılıyor?

Peki gerçek olmayan indirimler hangi sebeplerle ortaya çıkar:

  • “İndirim” kelimesini kullanarak müşteriler manipüle edilir, fırsatı kaçırıyor hissiyatı oluşturulur. (olmayan fırsatı :))
  • Ürünler kalitesi yerine fiyatla öne çıkarılır ki kaliteyle ilgili sorular müşterinin aklına gelmesin.

Gerçek Olmayan İndirimler Nasıl Yapılır?

Ürünün fiyatı önce sanal bir fiyata yükseltilir, mesela gerçekte 100 TL olan fiyatı 200 TL yapılıp 50% indirimle 100 TL’ye indirilir.

“Size özel şu fiyat, bu kadar indirim yaptık, çünkü kara kaşınıza gözünüze hayranız” denilir. 

Gerçek olmayan indirimlere örnek İşler Güçler’den gelsin, tıklayın neden bahsettiğimizi kendiniz görün :)

 

İndirimli Halı Almak Mümkün mü?

Şimdi geldik en önemli noktaya, halıda indirim nasıl anlaşılır, her gördüğünüz üzeri çizilmiş fiyat neden doğru olmayabilir ve gerçekten indirimli halıları nasıl alabilirsiniz?

Öncelikle, eğer bahsettiğimiz halı Eko Halı, Sanat Halı gibi ulusal veya global markaların ürünlerinden biriyse, tavsiye edilen satış fiyatı vardır ve her yerde benzerdir. Nasıl ki bilgisayar veya telefon alırken her mağazada çok yakın fiyatları görüyoruz, halıda da durum aynı.

Eğer durum farklıysa, ürün el dokuma halı ise, kod-model standardı olmayan sıradışı bir tasarım veya özel üretimse orada işler biraz karışıyor. Çünkü bu tarz halıların fiyatı standart değil. Bir örnek verelim:

İsmi “Afgan Halısı” olan iki üründen birinin düğüm sıklığı diğerine göre %20 fazla olduğunda bu kalite farkı aynı şekilde fiyata yansıyor, ama bunu son kullanıcının fark etmesi mümkün değil. Sadece fiyat odaklı karşılaştırma yapıldığında müşteri uygun fiyatlı olanı almaya çalışırken aslında bir alt kalitedeki halıyı alıyor.

Veya bir başka örnek verelim:

X halı markası kendi koleksiyonuna özel olarak Hindistan’da el örmesi, yün ve bambu karışımı bir halı ürettiriyor. Bu halının satış fiyatı nasıl belirleniyor? Mesela kimi halıların arkasında bir tasarım süreci oluyor, veya kullanılan bambunun elde mi makinede mi iğrildiği halının 5 yıl sonraki dayanıklılığını belirliyor. Bu durumlarda da halının fiyatını halıcı belirlemiş oluyor. Çünkü ne standart bir maliyet var, ne de standart bi kâr marjı. Eğer halı markası o halıya 1.000 TL derse fiyatı 1.000 TL, 3.000 TL derse 3.000 TL oluyor.

Bir de faaliyete başladığı günden bu yana indirimde olan (şaka yapmıyoruz, 18 yıldır aynı halıların indirimle satıldığı yerlerden bahsediyoruz) dükkânlar var. Yüzyıllardır üretilen, üretimi devam eden ürünler sürekli %50 indirimde. Neden? Çünkü alışveriş yapan insanları ikna etmek için bu sanal indirim argümanı işe yarıyor.

Buraya kadar okuduysanız üzeri çizilmiş fiyatlara, sanal indirimlere dair biraz fikriniz oluşmuştur.

 

indirimli halı

 

Toparlanın, İndirimli Halı Almanın Püf Noktalarını Anlatıyoruz:

Şimdi hazırsanız bir halıda gerçekten indirim olup olmadığını nasıl anlayabileceğinizi anlatıyoruz:

MAALESEF KESİN OLARAK ANLAYAMAZSINIZ!

Üzgünüz ama durum böyle, biz yine de aldanmadan doğru fiyata halı alabilmeniz için yapabileceklerinizi anlatalım.

  • Öncelikle halı yerine alışveriş yaptığınız mağazaya odaklanın, eğer dürüst, güvenilir, şeffaf ve samimi bir iletişim yakalarsanız fiyatların da doğru olma ihtimali artar.
  • İndirimde olan ürünün ne zaman indirime girdiğini, önceki fiyatının ne olduğunu sorun, belirli belirsiz cevaplar alıyorsanız zaten indirimli olarak telaffuz edilen rakam olağan satış fiyatıdır.
  • Çevrenizden birine rica edin aynı halının fiyatını sorsun, eğer o da “size özel şu fiyat” gibi manipülatif cümleler duyuyorsa karşınızdaki mağazaya güvenmemenizi tavsiye ederiz.
  • O halının özelliklerini öğrendikten sonra başka markalardan fiyat alın. Daha önce de bahsettiğimiz gibi halıda fiyatları karşılaştırmak pek sağlıklı değil, çünkü bazen mağazalar dahi satışa koydukları halıyla ilgili detaylı bilgi sahibi olmayabiliyorlar (başımıza geldi :)), elmayla armutu mukayese edebilirsiniz. En azından genel fiyatlara dair bilgi sahibi olursunuz.
  • Belki de en önemlisi, o halının neden indirimde olduğunu sorun karşınızdaki insana, hislerinize güvenin, aldığınız cevaplardan sonra tatmin olduysanız alışveriş yapın.

Halının fonksiyonel açıdan sağladığı avantajlar belli, yeri ısıtır, ses yalıtımı sağlar, yumuşak bir zemine basarsınız. Ama asıl kıymeti her zaman mental dünyanızdaki yansımasıdır. Unutmayın, bir tabloyu üzerinde kullanılan boya miktarına veya kağıdının büyüklüğüne göre değerlendiremezsiniz. Halı alırken de halıdan önce alışveriş yapacağınız adresi seçmenizi tavsiye ederiz.

Peki Halıcızade’nin İndirimleri Ne Kadar Gerçek

Gelelim kendimize, Halıcızade’nin indirim mantığı nedir, biz bu konuya nasıl yaklaşıyoruz?

Öncelikle genel ürünlerimizin sayısına baktığınızda indirimli halı sayımız oldukça düşük. İndirimden önceki fiyatları belirlerken “bu halı bugün üretilse, fiyatı ne olurdu” diye soruyoruz, bu fiyat, indirimsiz fiyatı oluyor. Sonrasında da ilk başta saydığımız 4 sebep (tedarik zorlaşmış, talep azalmış, yeni insanlara ulaşmak, kasaya para koymak gerekiyor) içinden hangisi geçerliyse bu doğrultuda indirim yapıyoruz. Ki, indirim yaptığımız ürünlerin üretim maliyetleri değişirse indirimsiz fiyatı değiştiği için indirimli fiyatı da yukarı veya aşağı yönlü değişebiliyor.

Kişiye özel indirim yapmıyoruz, fiyatları en baştan belirliyoruz, bu da el dokuma halı alırken oldukça nadir bir durum, ama müşterilerimizin güvenle alışveriş yapması için bu sistemle çalışıyoruz. Aslında olması gerekeni yaptığımız için içi boş gururlara kapılmıyoruz ama gerçekten bu sistem halı sektöründe neredeyse uygulanmıyor. Sanal fiyatlar, göstermelik pazarlıklar ve güvensiz alışverişler yaygın.

Şunu söyleyebiliriz ki “Halıcızade’de İndirimler Gerçek”

Fırsattan istifade evinizin gönlündeki halıyı bulmak için indirimli halı modelleri bölümümüzü ziyaret edebilirsiniz. Hedefimiz, hiç indirim yapmayan, her halının olması gereken fiyatıyla hızlıca yerini bulduğu bir halı markası haline gelmek. Bir bakarsınız dünya üzerinde indirim yapmayan ilk halı mağazası Halıcızade olur :)

Ayşe Nur Köprülü